SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 5, Sayı 2 (2010)

Organik ve Konvensiyonel Gül (Rosa damascena Mill.) Yağlarının Koku Kalitesinin Karşılaştırılması

Hasan BAYDAR, Nilgün GÖKTÜRK BAYDAR

Özet


Yağ gülü (Rosa damascena Mill.), sahip olduğu yüksek kalitedeki aromatik bileşenler nedeniyle parfüm ve kozmetik endüstrisinde değerlendirilen en önemli kokulu gül türüdür. Son yıllarda organik gül yağı üretimi büyük önem kazanmış, 2009 yılında Göller yöresinde 110 kg organik gül yağı elde edilmiştir. Bu araştırmada, Başmakçı Gül Kooperatifi (Baş-Koop) tarafından üretilen organik güllerden elde edilen gül yağının konvensiyonel gül yağı ile koku özellikleri karşılaştırılmıştır. Su distilasyonu ile elde edilen gül yağlarının GC/MS ile uçucu yağ kompozisyonları tespit edilmiştir. Birinci distilasyon ürünü konvensiyonel gül yağının önemli uçucu yağ bileşenleri %25.63 sitronellol, %12.07 geraniol, %5.82 nerol ve %35.06 parafinler olarak, ikinci distilasyon ürünü konvensiyonel gül yağının önemli uçucu yağ bileşenleri %37.05 sitronellol, %30.62 geraniol, %14.92 nerol ve %0.67 parafinler olarak saptanmıştır. Birinci distilasyon ürünü organik gül yağının önemli uçucu yağ bileşenleri ise %20.47 sitronellol, %9.32 geraniol, %4.60 nerol ve %48.33 parafinler olarak, ikinci distilasyon ürünü organik gül yağının önemli uçucu yağ bileşenleri %37.48 sitronellol, %30.50 geraniol, %15.54 nerol ve %2.80 parafinler olarak saptanmıştır. Sonuç olarak birinci distilasyon ürünü organik ve konvensiyonel gül yağları arasında farklı, ikinci distilasyon ürünü organik ve konvensiyonel gül yağları arasında ise benzer koku kompozisyonu olduğu tespit edilmiştir. Gül yağında mutagenik ve alerjik reaksiyonlara neden olan metil öjenol maddesi, organik gül yağlarında daha düşük miktarlarda bulunmuştur.

Tam Metin: PDF